Veterinärcheck och kiropraktik

Något som är väldigt intressant tycker jag är det här med veterinärer, kiropraktorer, hovslagare m.m. Allt det där runtikring själva hästen. Hur man prioriterar de olika utomstående punkterna för ett bra arbete med hästen, för att nå prestation. Har fått hänga med lite nu under dagarna när kiropraktorn varit här (som också är utbildad veterinär) och se hur han behandlar hästarna och med vilka medel. Fick häromdagen se när både vargtänder och mjölktänder plockades ut samt även lite akupunktur med en tvist (läs: eld). Trodde nästan att hästen skulle brinna upp ett tag, men allt höll sig utom fara. 
 
Hur ofta ska en häst checkas då? Jag checkar Qultus 1 gång om året, en årlig veterinärkoll med böjprov m.m. för att förekomma ev. skador. Nu har jag ju aldrig behövt stå där med en halt häst som behöver behandlas eftersom Qultus varit väldigt välmående och frisk under alla åren han varit i vår ägo. Visst har han varit skadad men då har det varit yttre faktorer såsom hovböld och en spark av hagkompisen. Sen checkas Qultus av kiropraktor 3-4 gånger om året bereonde på hur ridningen känns och om jag känner att något inte känns okej helt enkelt. Sedan skos Qultus med 5-6 veckors mellanrum eftersom hans fötter varit som de varit genom åren. Nu börjar de faktiskt vara okej att sko och skorna får sitta kvar! 
 
Här då, hos en internationell tävlingsryttare? Här finns det en drös med kunnigt folk som är här minst en gång i veckan, det är ju många hästar här så en dag räcker oftast inte för att få en koll på hästarnas status. Det kan vara allt ifrån tänder till kiropraktik och behandlingar av olika slag. Kan kännas som lite överkurs men vill man ha regelbunden check av hästarna och har resurserna till det, varför inte använda sig av det? Här finns det då tillgång till allt som behövs för hästen direkt när hästen behöver det. Börjar den kännas sne i kroppen, så kollar kiropraktorn på det, behöver den skos, då sker det oftast inom de närmsta dagarna. 
 
Det krävs ju både en balanserad häst från topp till tå som en balanserad ryttare för att kunna ha bästa förutsättningar för prestation. 
 
 

Kommentera här: