Ekar tomt

Hej!
 
Förlåt för att det ekat så tomt här inne i några dagar nu, brukar försöka lagra på med lite tidsinställda inlägg men har verkligen inte haft tiden eller något bra att skriva om! Dagarna rullar på och man kommer knappt ihåg vad man gör mellan att man stiger upp tills man går och lägger sig. 
 
Idag har det iallafall varit lite kunder här från Grekland, Ivo och Amandas vänner, de har kikat på 4 hästar och ska testa två imorgon igen, blandannat världens gulligaste Firecracker! Jag personligen tycker ryttare var alldeles för lång för honom så han borde stanna här ändå, hoppade som bara den gjorde han dock och ryttaren var verkligen väldigt skicklig! Så imorgon bär det av till Plodiv med 9 hästar, vi hoppas på att kunna beta av dagen snabbt där för att kunna komma hem och ta hand om övriga hästar sen. Är ju en hel hög kvar hemma och alla kan inte ha en chilldag med bara skritten. 
 
Igår hade jag en del ridning på schemat också, väldigt skoj! Stal även två hästar från Ivo då han hade flera möten inplanerade och alldeles för många hästar. Så jag passade på att rida Firecracker och Caprice. Ändå skönt att han är så lättsam att man kan ändra planen och man måste vara medveten om att det kan ändras då telefonen ringer och det kan vara folk han måste stanna upp och prata med. Le och nicka. 
 
Ska försöka fylla på bloggen lite när tid finns! 
 
Denna lilla godbit alltså, Firre! 

Fullt ös och fina hästar

Godkväll! 
 
Har precis, ätit middag och duschat och försöker nu bara koppla av lite innan det är dags att sova, igen! De senaste två dagarna har det varit helt galen med fullt ös här! Kunder har varit här både tisdag och idag onsdag, från Sofia, Tyskland och Sverige! Kanske hamnar några av dessa guldklimpar i Sverige? Hoppas! Och då eftersom det skulle vara kunder här gäller det att hålla både anläggningen och hästarna i toppskick, uppvisningsskick. Gårdagen bjöd på härligt väder med 20°c och stekande sol, så att sopa hela gårdsplanen var inte så jobbigt. Idag bjöds det på mindre bra väder under eftermiddagen, duggregn, mulet och faktiskt lite kyligt. 
 
Jag har ridit några hästar på förmiddagarna innan kunderna kommit för att sedan fixa hästar, hjälpa till vid hindren, värma upp hästar, trava ner hästar osv. Börjar verkligen få koll på Ivos framhoppningssätt vilket underlättar väldigt då det inte alltid är så lätt att höra honom när han rider och försöker kommunicera samtidigt. Hästarna har visat upp sig super och en del hoppade helt galet bra! Väldigt kul när arbetet ger resultat hos hästarna. Det är så häftigt att se och uppleva hästar som klipper av på 1,50 hinder som att det vore 50 cm och landar lugnt och stabilt som ingenting hänt. Att stå på backen och se hoppning triggar verkligen igång hoppnerven i en och jag längtar verkligen efter att få mer språng i kroppen, utvecklas, komma vidare i ridningen. 
Kom över detta klippet igen som är från i somras när vi hoppade lite själva i ridhuset hemma, så taggad! 
 
 
Imorgon är det en lugn dag här, Ivo åker iväg med 6 hästar från stallet för att träningshoppa och eftersom det bara är 6 hästar så är jag kvar här, longerar lite och så. Skönt med en lugn dag efter två ganska hektiska dagar. Och så hoppas vi på bättre väder imorgon! 
 
Tack och godnatt! 

Hippologens antagningsprov

Mars månad är snart på igång och det närmar sig antagningsprov för hippologen som i år går av stapeln på Strömsholm. Fick en kommentar häromdagen där en fråga om hur man kan förbereda sig bäst inför antagningsprovet. Antagningsprovet är ju i maj så tänkte att det kan vara bra att publicera detta redan nu för att man kan inte göra en kvickfix över en vecka utan lite tid kan behövas att förbereda sig både fyskiskt och mentalt på vad som komma skall. 
 
Det året jag gjorde antagningsprovet gjordes det även på Strömsholm, det är ju uppdelat så att antagninsproven skrev 2 år på Flyinge och 2 år på Strömsholm osv. Detta har medfört att jag även under mitt första år på hippologen var med som hjälpreda under antagningsprovet för de som nu läser andra året. Så man kan få en inblick hur det är att stå bakom kulisserna och höra vad de som dömer tittar på och säger/tänker.
 
Det är en väldigt tuff men rolig dag, tidig morgon till sen eftermiddag håller det på så för det första så ska man se till att vara utvilad för att kunna fokusera hela dagen och framförallt orka med pressen som är på en under dagen. Man vill ju såklart prestera till max! 
 
Ät och drick ordentligt, en hungrig kropp är också en energilös kropp. Du ska kunna genomföra både ett hopp- och dressyrprov med hästbyte inräknat samt kunna presentera en häst vid hand. 
 
Ha med dig rätt saker till rätt plats, är det ridning som gäller se till att du har med dig ridutrustningen samt sporrar och spö. Handskar är väldigt bra att ha vid häst vid hand-provet! 
 
Lyssna noga på instruktionerna som ges, även om det är ett nervöst tillfälle så försök hålla dig skärpt. Lyssna på vad ni ska göra och hur. 
 
 
 
Detta är 6 korta saker om vad man ska tänka på under själva dagen, men det är ju som sagt ett tag kvar tills dess, många håller säkert på att förbereda sig redan nu för kommande händelse. Jag själv red väldigt mycket olika hästar inför mitt antagningsprov, arbetade på en ridskola (delvis för att yrkeslivserfarenheten inte tagits bort som krav än) och hade till förmån att ha en väldigt bra chef som gärna ville att jag skulle läsa denna utbildning och hjälpte mig väldigt i både dressyren och hoppningen. Red flertalet olika ridskolehästar och tränade mycket på ridvägarna och kommandon. Det är ju väldigt enkelt att blanda ihop det i stundens hetta. I hoppningen tränade jag mycket på att rida olika antal galoppsprång på samma distans för att känna kontrollen för galoppen. Och i dressyren låg det mycket fokus på sits och inverksansridning. Häst vid hand är något jag hade med mig sen jag gjorde hästskötarexamen så den delen läste mest på lite om i Mats Mellbergs bok "Hästhållning i praktiken". Det är ju även han som dömer denna punkt under antagningsprovet. Och jag övade en del hemma på att hålla tyglarna rätt, ställa upp hästen korrekt (med öppen sida mot domaren) för att känna att jag hade koll på grejerna. Så se till att ha mycket ögon på er vid ridning, få sitsen korrigerad, ha en tydlig plan i ridningen, och var inte rädd att agera för att du ska sitta fint i sadeln. 
 
Det är ju ändå olika delmoment som bedöms under denna dag, det är många som söker och det finns ju bara ett visst antal platser. Så konkurrens finns det alltid men tänk inte så mycket på hur de andra rider och beter sig utan fokusera på dig själv och din prestation. Tänkte skriva att man ska undvika misstag, men sånt händer och är man medveten om det och kan berätta det för de som dömer är det positivt. Jag vet att jag bland annat ställde upp hästen felaktigt med öppen sida bort från domaren under mitt häst vid hand-prov men jag nämnde det under dialogen man har efter varje moment med de som dömer. Så hela dagen är inte förstörd på grund av ett litet misstag utan håll modet uppe hela dagen och fokusera på det du ska göra just där och då. 
 
Antagningsprovet är en tuff dag, utbildningen är tre tuffa men lärorika år! 
Lycka till alla ni som ska söka antingen i år eller kommande år! Bara att söka är en utbildning i sig. 
 
Även Qultus har antagningsprov, han var inlånad som hopphäst under provdagarna 2014