Bett/bettlöst

Nu har det skett, första starten med ett ekipage som tävlade i hoppning, i repgrimma!
Jag tycker det är fantastiskt kul att se att någon verkligen kämpat för detta så länge och sedan kan uppfylla sin dröm, rida på Ryttarstadion med sin fina häst i repgrimma med ett OK från överdomaren.
 
Jag själv har aldrig använt mig av en repgrimma och över väldigt dåligt påläst om dess funktion så därför skulle jag inte använda det på min häst utan kunskap hos mig, vill ju inte skada hästen om jag skulle göra fel. Vet många som använder det vid ledning eller lastning, sen har man alltid sett många youtube-klipp där folk longerar eller rider i repgrimma. Men jag förstår inte dess funktion direkt.
 
Bett däremot, finns det miljontals av. Många bättre än andra, sen tror jag på det faktum att handen är hästens värsta fiende och inte bettet i sig. Jag kan inte tänka mig ett bett som skadar hästen om det bara ligger stilla i munnen eller om ryttaren använder sig av små hjälper. Däremot en skarp hand och ett skrapt bett är det värsta, tror jag, för hästens mun.
 
Jag själv har en hög med bett hemma, men använder helst mitt tredelade eggbett, fasta ringar som inte nyper i mungupan.
 
 
 
 
 
Min första storhäst jag hade reds på ganska skarpa bett, pelhamstång och kulbett. Jag red honom också på kulbettet till en början men tyckte han var så skarp. Jag bytte helt enkelt till ett bett som klassas som ett mildare bett, tredelat. Det var sån skillnad! Jag tror många betslar upp hästen helt i onödan. Målet med sin ridning är väl ändå att kunna rida med skänkeln och sätet och inte med handen? Handen ska bara stötta upp hästen. Jag strävar efter det i min ridning, men jag och min häst är inte där än, framförallt så är inte jag där än. Jag har mycket kvar att lära om min ridning.
 
Jag tycker framförallt inom hoppningen så ser man fruktansvärt mycket olika bett på olika hästar. Bett jag aldrig hört talas om eller sätt tidigare. Frågan är; behövs det verkligen så många olika bett?
 
Jag kommer definitivt någon gång i framtiden att testa mig på någon typ av bettlös form, inte hackamore då det fortfarande klassas som en bett-typ. Utan ett helt bettlöst träns, som sidepull. Sen vad jag tycker om det då, kan jag ju återkomma till.
 
Jag hoppas det ska bli mer godkänt att man får tävla bettlöst så alla som vill har chansen att göra det. Emma tog första steget, vi andra kan hjälpa till på traven! Jag tycker Emma var både duktig och modig som genomförde detta, med överdomaren som en hök efter sig för att kontrollera vartenda steg hennes häst tog men det gick ju vägen iallafall!
 
Läs Hippsons artikel om Emmas tävling HÄR
 

Gustaflunds Gård

Nu äntligen kommer lite bilder från gården jag och Qultus kommer bo på under vår vistelse i Flyinge!
 
Mitt rum
 
Mitt rum
 
Utsikt direkt utanför ytterdörren
 
Mera utsikt
 
Utsikt över hagar
 
Utsikt
 
Utsikt
 
Gårdsplanen, boningshus till vänster, ridhus till höger
 
Ridstig längs hagarna
 
Utanför ridhuset
 
Baksidan av boningshuset
 
Stalldel, Qultus bor direkt till höger i stora boxen!
 
Utgång mot hagarna och ridbanan
 
Ridhuset
 
Ridhusläktaren
 
Qultus efter dagens dressyrpass
 
Glad häst!
 
Qultus ❤
 

Dagens ridpass

Inleder med världens tråkigaste rubrik men men..
 
Sitter här på rummet igen efter ett härligt ridpass i det fina ridhuset. Helt fantastiskt när man lyckas få ha ett ridhus helt för sig själv. Får passa på innan skolan drar igång för då lär alla vara i stallet ungefär samtidigt och rida samtidigt då dagarna består av studier och skola.
 
Hipplogprogrammet är det enda programmet som ännu inte har startat på Flyinge utan det är bara övriga program och gymnasie elever på vistas där än så länge, vilket gör att vi hippologer har det ganska lugnt här på Gustaflunds om dagarna. Än så länge är vi fyra, kanske fem nu då det rullade in en transsport på stallplan här på gården, övriga är Unghästutbildare och Hovslagare. Roligt med lite variation och att man kanske inte bodde ALLA hippologer under samma tak, då skulle vi nog lätt kunna bli osams och man inte får vara ifrån varandra om kvällarna. Av det gänget som är här nu så verkar det rätt så lugnt överlag. Jag vet att jag kommer trivas.
 
Qultus ridpass:
Han var rätt stressad och på tårna i början, så blev mycket skrittjobb till en början för att få honom att slappna av i den nya miljön, han måste få kika på speglarna och ser vad som händer utanför fönstren innan han kan koppla av. Fortsättningsvis red jag i trav och galopp på samma sätt, låta honom titta av sig innan jag började ställa några krav på honom. Efter 15 minuters uppvärmningen började han slappna av och jag kunde börja arbeta honom ordentligt. 
 
Jobbade honom på en del 10m volter åt båda håll för att få honom att vända när jag bad om det och inte 5 meter senare. Han var lyhörd för skänkeln framåt och sidled, dock vet jag inte riktigt vart bromsen var idag. Han hade väldigt mycket energi. Jobbade i galopp på stora volten till en början, ökade och minska språng men bibehålla samma runda språng oavsett om jag kortade eller längde. Det gjorde honom lite trött och jag kände hur ryggen arbetade under mig.
 
När han väl var lite trött i kroppen kunde jag jobba lite med öppna både från och mot väggen, lättare mot såklart då det bromsar honom lite. Men lyckades även göra några fina från väggen. Gjorde även en del skänkelvikningar på hörnlinjerna idag när jag med koll på honom, igår föll han mest isär eftersom han var lite ofokuserad men idag gick det bra, det är bra ibland med inramning som ett ridhus.
 
Efter det galopperade jag av honom i lätt sits och även travade av honom ordentligt innan vi gick en prommis mellan hagarna.