Hagvistelse

Som hippolog, och som hästägare och hästälskare har man sett många olika typer av stallmiljöer med många olika typer av hästmänniskor. Jag har min egen uppfattning om olika saker kring hästar medan en annan person ser på helheten på ett helt annat sätt och det är ju sådant man måste accpetera i denna typ av liv. Alla tycker olika och tänker olika. 
 
Jag tänkte dela med mig av mina tankar kring hagvistelse för häst. Sen om ni läsare väljer att hålla med eller inte, eller bara hålla med till en viss del eller inte alls är ju såklart upp till er men här är mina tankar och hur jag ser på det hela. 
 
Jag har haft egen häst sedan det året jag skulle fylla 12. Det var då jag tog över Bullen, nu 34 år gammal men då något yngre. Ponnyn jag varit medryttare på en tid och nu skulle jag få ha honom som min egen, stort steg för hästmänniskan i mig. Det är ju tack vare honom jag är där jag är idag. Han fick mig att låta min hästintresse växa ännu mer! Bullen, flyttade till oss och det lilla stallet som han fortfarande står kvar i idag dock under min mammas kontroll. I stallet står även idag vår shetlandsponny Emil igen efter att ha varit utlånad till en ridskola. I vårt stall hemma är hagvistelse en stor del av hästarnas liv. Det är ett litet stall, mest skogsturshästar och inga direkta tävlingshästar. Hagtiden ska vara så lång som möjligt och det är strävar alla i stallet efter. På somrarna går de ute dygnet runt och under vinterhalvåret går de ute mellan 7-8 på morgonen till 18-19 på kvällen lite beroende på väder och vind. Det är det jag är van vid och inlärd med. Så även mina tävlingshästar som också stått i det stallet har fått samma hagtid som alla andra. 
 
Sen har jag även stått på Strömsholm där hagtiden var väldigt knapp. Hade du tur fick hästen spendera 4 timmar ute om dagen. Oftast kunde det bli två då hagarna var få och hästarna för många. Jag och Lydia lyckades dock under året vi stod där ha en hage som ingen annan ville använda så vi kunde styra vår hagvistelse själva. Hästarna gick mestadels själva eller i mindre grupper 2-4 hästar, men väldigt få grupper om 4 hästar förekom. 
 
Jag har även fått erfara Flyinge där hästarna går ute förmiddag eller eftermiddag, också för att hagantalet är för få och hästantalet för stort. Däremot går hästarna i grupper om 2-4 och bara någon enstaka går själv för att den är dum eller bara skadar sig med hagkompisar. 
 
Får ju inte heller glömma att nämna Active Stable som finns på alla tre riksanläggningar samt i en del privatstall i sverige, där hästen ska leva ett så naturligt liv som möjligt med utevistelse dygnet runt och tillgång till foder portionerat ut under dygnets alla timmar. Där ett chip runt halsen individualiserar hästens foderstat trots att de går i flock. Har ju faktiskt skrivit ett helt examensarbete ihop med Lydia om hästens beteende i Active Stable på Flyinge. 
 
Ridskolans hagvistelse består ju av olika flocker, valackflock och stoflock oftast. Eller som på vår ridskola, valackflock, stoflock och ponnyflock. Anledningen till att vi har en valack och en stoflock är för att några av valackerna har lite hingstbeteende när det kommer kring ston och då är det säkrast för alla inblandade att separera dem. Olika ridskolor har såklart olika upplägg. Många av privatryttarna vill mer och mer ha en kompis till sin häst i hagen vilket jag gillar! 
 
Tävlingsstall har jobbat i och sett hur hagvistelsen ser ut där. Hästarna går ute om vädret är bra, ensamma, kortare stunder. Men många tävlingsstall har också valt att hålla hästarna inne på box hela tiden utom den tiden de spenderar arbetandes eller på skritmaskinen. 
 
Jag själv tycker om att se hästar ute i "det fria" och hästar som är vana vid lång hagvistelse brukar tendera att leva rövare i boxen om de råkar få stå inne 10 minuter längre än vanligt. Jag har alltid försökt eftersträva så lång utevistelse som möjligt för mina hästar. Även Qultus sov ute under sommaren och tävlade var och varannan helg och var faktiskt bäst just under sommarperioden när han sov ute. Hästen jag hade innan dess sov alltid inne natten innan tävling för det mådde han bäst av kände jag. Men jag skulle aldrig klara av att ha häst som bara fick vara ute 2h om dagen. Det är inte ett hästliv för mig. Nej, mina hästar ska alltid få vara i hage, få röra sig fritt och busar med kompisar. Sen finns det ju hästar som inte kan gå i stora hagar av andra anledningar. Qultus var egentligen en sån häst som skulle behövt hållas i en gruspaddock med endast en kompis, endast då för sina hovars skull eftersom han tappade skor var och varannan dag hemma för att han busade runt för mycket helt enkelt. Men att hålla honom i en liten hage hade nog gjort honom tokig som var van att gå i stor hage med kompisar. 
 
I Sverige finns det ju en lag, eller snarare en förordning kring hagvistelse för häst på jordbruksverkets hemsida, "Din häst ska normalt sett dagligen ges möjlighet att röra sig fritt i sina naturliga gångarter utomhus, gärna i rasthage eller beteshage." Kan alltså tolkas fritt. Det kan alltså räcka med att hästen fått komma ut i hagen i 2 minuter och sen gå in igen. Men den kan också få spendera timmar ute. Sålänge den varit ute, och lös.
 
Hästen är ett djur anpassad för att leva på öppna gräsytor och beta 14-16h/dygn. Hästen ska alltså äta eller ha tillåtelse till att på "födosöka" nästintill hela tiden. Vilket är svårt att tillåta i en box och speciellt om den står på spån. Många frustrationsbeteenden som hästar visar handlar oftast om att antingen frihetsbehovet är berövat eller att födosöksbehovet inte är tillfredsställt. Därför är hagvistelsen så viktig. 
 
MEN, finns alltid en men. Det finns ju hästar som inte mår bra av hagvistelse. Jag läser som säkert många andra, Linn Olssons blogg och hennes Soraya är ett sånt exempel. Som blir ett nervrak av stora fria ytor och som vill ha koll på varenda milimeter av hagen. Vad det beror på kan ju inte jag svara på. Kanske har hon inte varit van vid stor hage tidigare och därför reagerar så eller så är hon helt enkelt sån som individ. Det vet inte jag men jag vet att Linn försökt för det har hon faktiskt skrivit ut om på sin blogg. Men hon har hittat ett system som funkar för sin häst. Och det är nog det man måste ha i otanke kring hästar, vad är de vana vid? Hur trivs de i hagen? Kompisar eller inte? Stor eller liten hage? Kort eller lång tid? Plan mark eller kuperat? Finns så många frågor. 
 
Men som sagt, jag själv försöker sträva efter ett naturligt hästliv med lång hagvistelse och gärna med kompisar och gärna i en varierad hage med både kuperad mark samt plan mark. Där hästen kan stärka sig själv och jobba med musklerna och konditionen bara genom av vara. Och se, Qultus hade ju kondition av stål - ALDRIG TRÖTT, haha! 
 
 
 
 
 

Torsdag redan?

Oj vad hände med veckan?
 
Redan torsdag, men jag jobbar ju som vanligt till söndag så halva veckan har gått för mig. Men när dagarna och jobbet innefattar ridning nästan hela arbetsdagen så kan man verkligen inte klaga. Idag har jag ridit 6 stycken då jag fick en av Ivos hästar då han inte riktigt hade tid för alla som behövde ridas idag. Så idag bestod dagens skörd hästar av: Celsius (som galopperar nu!), Firecracker, Cilien, Hermione, Djamila och Tadeus. Djamila fick även hoppa lite och jag har ju verkligen haft problem med hennes galopp i hoppningen, ingen känsla alls för hur långa språng hon tar men idag kändes det som att det släppte och jag kunde slappna av och bara rida "som vanligt". Väldigt skönt! Vet inte varför jag känts som press gällande hoppningen här, hela sista terminen i skolan var ju klockren och jag kände att jag utvecklades massor med mina fantastiska skolhästar. Så varför jag kände mig så dålig när jag kom hit vet jag inte, perfekt självförtroende haha. Hermione fick också jobba över lite bommar men var mest som ett popcorn överallt! Hennes viktuppgång och energi ökar i samma takt - snabbt!
 
Som sagt då, torsdag redan och alltså fredag imorgon. Även om jag jobbar så är fredagarna ändå mysigaste dagen på veckan tycker jag. Man får unna sig nått gott, kolla på idol som drar igång med sina fredagsfinaler imorgon och mysa med tända ljus. Snart får jag hit min sladd till datorn också så jag kan koppla den till TVn så jag slipper kolla på datornskärmen hela tiden. Men som jag nämnde, fredagar är heliga för mig och varför? Jo fredagar har alltid inneburit kortare dag i skolan när jag gick gymnasiet, nästan ledig dag när man gick sista året på hippologen och dessförinnan även hoppträningens dag! Min tränare och chef på ridskolan hemma, Eva, har alltid fredagshoppning både för ridskolans elever och privat därefter. Så mitt fredagsmys har i väldigt många år bestått av sena kvällar på hästryggen oavsett väder. Vi har alltid varit hemma för att kunna avnjuta en kopp te och en macka lagom till 22 på kvällen och därefter somnat på soffan. Standard. Därför gillar jag fredagar lite extra. Och jag saknar Evas hoppträningar väldigt! Redan när jag hoppade Bullen som är min ponny på 34 år hoppade jag för Eva på fredagar. Det är väldigt många år sen. Sen har det varit ett uppehåll nu under min studietid och nu befinner jag mig i Bulgarien och är faktiskt inte storhästägare längre. 
Vilken dag i veckan är er favorit och varför? 
 
 Fredagarna i skåne innebar antingen träning för Olof eller uteritt, fredagsmys på hög nivå!

Pigga hästar och annat skoj

Godkväll!

Tiden springer iväg och jag försöker klämma in så mycket roligheter som möjligt i vardagen känns det som så känner mig lite loj och allmänt slut i kropp och knopp. Trots mina dryga 8 timmars sömn varje natt är jag ändå inte utvilad, höst på gång eller?! Hoppas det ändrar sig annars måste jag ändra på något, rutiner, sängen, maten, ja någonting.

Vädret har varit lite fram och tillbaka senaste dagarna och det märks på hästarna som ändrar humöret också haha så idag har det bjudits på några flygturer uppe på hästryggen. En Hermione som tycker att bara det prasslar lite i träden som måste man göra glädjeskutt och en Firre som skakade på huvudet i varje galoppfattning. Celsius då? Han som är ett popcorn i vanliga fall och har fått börja galoppera lite nu höll sig på mattan!

Kvällen har spenderats en kortis inne i stan med Amanda på tivolit med lite snack, karuseller och snacks. Nu sitter jag i soffan, skriver detta och kollar på mitt efterlängtade Bonden Söker Fru! Därefter ska jag sova, se om en timme extra sömn kan göra susen kanske?

Vi hörs!